pátek 18. ledna 2008

Slovníček

Mluva každé generace, a v dnešní době i v jednotlivých ročnících v rámci generací, se rychle mění, vyvíjí a má svá specifika. Stejně jako my nemusíme rozumět všemu, co by si říkali naši praprarodiče mezi sebou, tak oni zcela jistě nebudou rozumět, když budou poslouchat, jak si povídají dnešní výrostci na základní škole. A ani já bych jim asi už úplně nerozuměl. Jsou ovlivněni "dětskými" pořady v televizi. A budou si povídat v pokemonštině, která je pro mne zcela cizí. Vlastně dodnes nevím, co tento fenomén (který tusím již ale zase opadá) znamená... Podobně nemusím rozumět odborné řeči v tom či onom (vlastně v jakémkoliv) oboru...

A tak se zde pokusím tak nějak udržovat slovníček.. ale nejen slovíčka, ale i fráze, kterým rozumím, které používám a dost možná, za pět let, již opět budou zapomenuta a pokud toto Kája má jednou číst a rozumět tomu, tak potřebuje něco, co jí pomůže se v tom vyznat. Tak tento příspěvek by měl mít svoji vlastní kategorii - slovníček - a budu se jej snažit pravidelně updatovat - hmmm, hned slovíčko, které je dobré sem přidat, protože naše řeč je prorostlá anglickými výrazy, stejně jako terminologiemi z nejrůznějších oborů (hodně často to bude IT) a má-li tomu rozumět jednou můj sedmiletý potomek nebo moji rodiče či něčí prarodiče, tak je dobré vysvětlovat... a hodně vysvětlovat... a pokud možno polopaticky :-). A ono je dost pravděpodobné, že ani těm polopatickým vysvětlením spousta lidí neporozumí nebo jim naopak přijdou směšná či absurdní, či ty věci budou již zcela zažité a zevšednělé, že nebudou potřebovat vysvětlení ani pro tříleté dítě či naopak již budou mít zcela jiný význam :-)

Tento příspěvěk bude aktualizován podle toho, jak budou přibývat nová "nová" slova v blogu... V budoucnu jej vždy najdete například na levé straně obrazovky pod štítky -> slovníček a nebo zcela v levo nahoře na stránce do vyhledávání napíšete slovo "slovník".

B

blog

Weblog neboli blog je zajímavý a jednoduchý způsob, jak se na internetu prezentovat. Můžete zde psát své názory, postřehy a komentáře pomocí krátkých chronologicky řazených textů, odkazů na jiné internetové stránky, obrázků a fotografií.

Tento způsob osobní prezentace přišel na svět z odborných internetových vod a jako módní fenomén si získává stále větší popularitu mezi běžnými uživateli internetu. Zajímavé je, že podle zahraničních průzkumů tvoří nadpoloviční většinu bloggerů, tedy tvůrců blogů, mladé ženy. Ty využívají možnost vést si jednoduchý a atraktivní internetový deník, který je volně přístupný jak přátelům, tak i neznámým čtenářům







C


Cachaca

Čti Kašasa – Destilát z cukrové třtiny


Caipirinha


Čti Kajpiríňa. Alkoholický míchaný nápoj skládající se z rozmačkaných limetek, třtinového cukru, hodně ledu a Cachacy. Brazilská specialita a defacto národní pití

Cvičící míč

sportovní míč, kterého lze úspěšně využít k rehabilitaci i ke kondičním cvičením, je vyroben ze speciální směsi materiálu - Crylon







I

IT

Informační technologie - obor zabívající se vším kolem počítačů






M

My name is earl

Znáte takovýho toho chlápka, kterýho potkáte cestou do obchodu na maloměstě, kde se stavíte cestou k babičce? Takovej ten trhan, co si koupí krabičku cigaret, pár výherních losů a jedno pivo v deset ráno. Takovej ten typ, u kterýho si radši počkáte, až odejde, než tam se svou rodinou vůbec vkročíte. No… Tak to jsem já. Jmenuju se Earl.

Tak začíná pilotní díl seriálu My Name is Earl. Jednoho dne Earl vyhraje v loterii 100000$. Než si jich však stačí užít, srazí ho auto, výherní los odnese vítr a Earl skončí na nemocničním lůžku.

O seriálu

Jeho žena se s ním rozvede a uvědomí si, že jeho život stojí za nic. V televizi běží zrovna Last Call show Carsona Dalyho a tam Earl uslyší myšlenku Karmy: „Děláš dobré věci a dobré věci se stanou i tobě. Děláš špatné věci a ty se ti pak vrátí.“. Proto si sepíše seznam všech špatných věcí, které za život udělal, a ty se bude snažit odčinit. Toto je základní myšlenka seriálu. Některé položky seznamu jdou splnit lehce, jiné jsou složitější. Každý díl je doslova nabit různými vtípky a hláškami.






S

Stínový rodiče

tchán s tchýní

Stínový bratr, sestra

Švagr, švagrová



U

Updatovat

aktualizovat - doplnit o nejnovější informace. z angličtiny





O

Odsávačka

Podtlakové zařízení na odsávání hlenů kojenců. Děti do půl roku života neumějí dýchat pusou - a logicky ani smrkat - a tak jim je potřeba trochu pomáhat... Jeden konec přijde do nosu dítěte, druhým ústy tvoříme podtlak. případně přesně tento model jde odstranit ta nádobka dole a nasadit na hadici vysavače. Což se mi velice osvědčilo.






Žádné komentáře: